Perfect Care

Πως θα μάθω στο γατάκι μου να δέχεται το grooming;

Γράφει η ομάδα της Perfect Pet

Το Grooming δηλαδή η διαδικασία του καλλωπισμού, είναι απαραίτητο για κάθε κατοικίδιο ζώο συντροφιάς. Η γάτα, αν και γενικά θεωρείται ανεξάρτητο ζώο χρειάζεται περιποίηση κι έτσι, με αφορμή την ερώτηση που επικράτησε στα Social Media μας, παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά αρχικά βήματα με τα οποία θα βοηθήσετε τον μικρό σας σύντροφο να συνηθίσει τον καλλωπισμό:

  1. Εκπαίδευση στα χάδια

Πρώτα απ΄ όλα, θα πρέπει να μάθουμε το γατάκι μας να μην αντιδράει σε χάδια και αγγίγματα σε ευαίσθητα μέρη του σώματος όπως τα πατουσάκια του. Πετυχαίνοντας το, θα καταφέρετε να εκπαιδεύσετε το γατάκι σας να μην ξαφνιάζεται όταν για παράδειγμα χρειάζεται να κόψετε τα νύχια του. Πως όμως θα γίνει αυτό; Καταρχήν θα πρέπει καθώς το χαϊδεύεται να ξεκινήσετε να ακουμπάτε τα πατουσάκια του και στη συνέχεια να αρχίσετε να τα τρίβετε. Τα περισσότερα γατάκια λατρεύουν τέτοιου είδους χάδια. Αφού το κάνετε αρκετές φορές, επιχειρήστε να ασκήσετε μικρή πίεση στα πατουσάκια προκειμένου να εμφανιστούν τα νυχάκια. Επαναλάβετε την διαδικασία μαζί με χάδια σε όλο το σώμα και τα πατουσάκια. Μετά από μερικές επαναλήψεις, το γατάκι σας πλέον δεν θα αντιδρά ενώ εσείς θα μπορείτε να περιποιείστε τα νυχάκια του. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε έναν ιδανικό νυχοκόπτη με εργονομική, αντιολισθητική λαβή για ασφαλή και άνετη χρήση αλλά και άψογο αποτέλεσμα.

  1. Τακτικό χτένισμα και βούρτσισμα

Το δεύτερο βασικό βήμα στο οποίο θα πρέπει να συνηθίσει ο μικρός σας φίλος, είναι αυτό του χτενίσματος και του βουρτσίσματος. Το βούρτσισμα αποτελεί μια απαραίτητη διεργασία, καθώς κατά την διάρκεια του απομακρύνονται οι τρίχες και τυχόν μικροοργανισμοί, ενώ το τρίχωμα ανανεώνεται και παραμένει υγιές. Βρείτε την ιδανική βούρτσα ή χτένα ή  απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία να σας καθοδηγήσει. Αφού επιλέξετε τη σωστή βούρτσα, ξεκινήστε να χτενίζετε τον μικρό σας φίλο καθημερινά προκειμένου να συνηθίσει την αίσθηση και την διαδικασία. Το συγκεκριμένο βήμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μακρύτριχα γατάκια.

  1. Μπάνιο

Είναι γνωστό ότι τα γατάκια, δεν τα πάνε πολύ καλά με το νερό, αν όμως ξεκινήσετε από μικρά να τα φέρνετε σε επαφή μαζί του, σίγουρα δεν θα αντιμετωπίζετε προβλήματα στο μέλλον. Απαραίτητο για το μπανάκι του μικρού σας φίλου, είναι ένα καλό υποαλλεργικό σαμπουάν, με μαλακτικές ουσίες που θα βοηθούν στο χτένισμα και θα προσφέρουν όγκο και λάμψη. Αναλόγως το τρίχωμα, το δέρμα, την ηλικία και το βάρος, οι γάτες μπορούν να κάνουν μπάνιο μία φορά το μήνα ή το δίμηνο. Μετά το μπάνιο είναι απαραίτητο να στεγνώσετε το γατάκι σας με ένα πιστολάκι. Τέλος, σας συμβουλεύουμε να ελέγξετε τα ματάκια και τα αυτάκια του μικρού σας φίλου.  Σε περίπτωση που χρειαστεί να καθαρίσετε τα αυτάκια του, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα στεγνό βαμβάκι ή δισκία ντεμακιγιάζ.

Όλες οι παραπάνω διαδικασίες, είναι σημαντικό να ξεκινήσουν όταν το γατάκι σας είναι ακόμη μικρό προκειμένου να εξοικειωθεί με το grooming και να είναι πάντα καθαρό και υγιές, μη ξεχνάτε όμως ότι κάθε γατάκι διαθέτει την δική του προσωπικότητα και ίσως χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο, είμαστε σίγουροι όμως ότι το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το άρθρο μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook και στο Instagram για περισσότερες συμβουλές και tips!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο